Werken aan Gelukkig Werken loont

Werken aan Gelukkig Werken loont!

Over een week start ik met de opleiding tot Gelukkig Werken-coach bij Onno Hamburger. Ter voorbereiding herlees ik het boek ‘Gelukkig Werken’ , dat hij samen met Ad Bergsma schreef. Het onderwerp ‘werken met passie’/bevlogenheid’ gaat mij enorm aan het hart. In mijn coachpraktijk ontmoet ik veel werknemers en teams die graag met (meer) passie hun werk willen doen. Gelukkig zien steeds meer werkgevers in dat het belangrijk is dat medewerkers gelukkig zijn in hun werk. Want gelukkige werknemers zijn productiever, creatiever en gezonder!

Bevlogenheid

Bevlogenheid was het onderwerp van mijn afstudeeropdracht voor mijn opleiding Veranderkunde van Sioo. Tijdens het onderzoek dat ik deed voor mij afstudeeropdracht kreeg ik meer inzicht in het werken met passie. Ik ontdekte wat het betekende en welke factoren van positieve invloed zijn op bevlogenheid. Ik schreef over mijn zoektocht al eerder een artikel over de kracht van bevlogenheid.

Bij het kiezen van een afstudeerrichting werd geadviseerd om een onderwerp te kiezen dat dichtbij je lag, dat je persoonlijk raakte. Toen was het kiezen een peulenschil. Want werken met passie is waar het voor mij persoonlijk om gaat. Werken met plezier, met uitdaging en met zingeving. Ik was ook erg nieuwsgierig naar hoe het nu werkt, dat gelukkig werken. In het artikel dat ik eerder schreef ga ik in op de werking van bevlogenheid, voor nu laat ik dat voor wat het is.

Goed inspelen op veranderingen

Al tijdens het afstuderen was het mijn wens om mij te specialiseren in Gelukkig Werken. Om mensen en teams te helpen om gelukkig(er) te worden in hun werk. Daar zijn genoeg redenen voor. Wist je dat gelukkige werkers, in relatie tot ongelukkige werkers de volgende eigenschappen hebben?

 • Ze staan open voor nieuwe mogelijkheden en kansen;
 • spelen goed in op veranderingen;
 • zijn empatisch, beter in staat zich in te leven in anderen;
 • zijn creatiever en innovatief;
 • nemen werkproblemen niet mee naar huis en kunnen ’s nachts goed slapen als er dingen spelen;
 • zijn teamspelers, werken goed samen;
 • zijn effectief bij het realiseren van doelstellingen;
 • zijn zelfverzekerd;
 • zijn betrokken bij het werk;
 • zijn leergierig;
 • zijn optimistisch.

Geen wonder dat gelukkig werken vaak tot succesvolle prestaties leidt. Of zoals Onno Hamburger het in zijn boek beschrijft:‘ Gelukkig werken laat je beter functioneren en goed functioneren maakt je gelukkiger. Gelukkig werken vergroot de kans op meer geld en status, maar andersom blijken status en geld maar weinig bij te dragen aan geluk. Geld leidt niet tot geluk, maar geluk kan wel tot geld leiden.’

Werken aan geluk werkt!

Het mooie is dat er inmiddels in binnen- en buitenland veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan geluk en bevlogenheid. Opmerkelijk vond ik dat geluk vooral in jezelf te vinden is (50% wordt bepaald door je persoonlijkheid) en slechts 10% in de omstandigheden. De 40% die overblijven daar heb je zelf directe invloed op. Die worden bepaald door de keuzes die je maakt en de manier waarop je tegen je werk aankijkt. Kortom: werken aan geluk werkt!

Ook is er onderzoek gedaan naar gelukkige teams. Hieruit blijkt dat teamleden in gelukkige teams veel meer de neiging hebben de andere teamleden te waarderen en te complimenteren dan teamleden in ongelukkige teams. Tegenover elke negatieve uiting en correctie staan bij gelukkige teams minimaal drie positieve uitspraken of complimenten. Bij ongelukkige teams is het aantal negatieve uitingen groter of gelijk aan het aantal positieve uitingen. Mag je dan nooit meer aangeven dat iets niet goed gaat? Natuurlijk wel. Bedenk echter dat mensen en systemen groeien in de richting waar de meeste aandacht naar uitgaat. Dus leg je de nadruk op successen, potentie van teamleden en kansen dan vergroot je de motivatie en energie in de groep.

Onderzoek laat zien dat de verschillen in effectiviteit en productiviteit tussen gelukkige en ongelukkig teams enorm zijn.

Teamleden van een gelukkig team:

 • werken beter samen;
 • bereiken meer resultaat;
 • hebben betere onderlinge verhoudingen;
 • helpen en ondersteunen elkaar veel meer.

Dit uit zich in een grotere productiviteit en meer onderling vertrouwen.

Gelukkige teams:

 • zijn meer op de buitenwereld gericht;
 • stellen meer open vragen;
 • zijn minder defensief.

Ook boeken gelukkige teams beter resultaat:

 • de klanten van gelukkige teams hebben een hogere tevredenheid;
 • managers en andere collega’s geven betere evaluaties;
 • de winstgevendheid van gelukkige teams is veel beter dan die van ongelukkig teams.

De vertaalslag naar organisaties is snel gemaakt. Gelukkige organisaties blijken zich beter aan te passen aan de omgeving en meer open te staan voor veranderingen. Ze zijn meer gericht op mogelijkheden in plaats van problemen. Dit vergroot de overlevingskansen voor de organisatie en uit zich in hogere winstcijfers.

Gelukkig WerkenUit persoonlijke ervaring weet ik hoe fijn het is als je gelukkig bent in je werk. Voor mij is het altijd vanzelfsprekend geweest om uitdaging en zingeving te zoeken en te vinden in het werk dat ik deed. Het was mijn grote wens om mij te specialiseren in het coachen van mensen en organisaties tot gelukkig werken. Mensen helpen is overigens een bewezen springplank tot geluk!

Samen met een aantal andere ervaren coaches ga ik de komende weken onder leiding van Onno Hamburger samen aan de slag om nog beter te leren om mensen en organisaties te helpen om gelukkig te werken. Ik kijk er ontzettend naar uit. Met mijn blogs houd ik je op de hoogte. En kun je niet wachten? Lees dan zelf vast het inspirerende boek "Gelukkig Werken" van Onno Hamburger & Ad Bergsma.

 

Annemarie Bax - HRM advies en Coaching
Amalia van Solmslaan 14
3401 AZ  IJsselstein

advies@annemarie-bax.nl 
+31(0)6 51939899

KvK: 30283325
BTW ID:  NL002115672B28 (m.i.v. 1/1/2020}

Cut The Crap
Samenwerkingsverband met Ellen Havenaar onder het label CuttheCrap, werkgeluktrainingen en -coaching.

 Logo Ooa
Aangesloten bij orde van organisatie adviseurs

© 2021 Annemarie Bax | Privacyverklaring

Website ontwikkeling Internetburo Akire