Leiderschap - Annemarie Bax

Leiderschap

De basis voor effectief leiderschap is de reis naar binnen...

Wat voor leider ben jij?

Veel van mijn clienten zijn mensen met een leidinggevende functies, maar eigenlijk zijn al mijn clienten persoonlijk leiders. Bij coachtrajecten gericht op leiderschap is het streven naar effectiever leiderschap vaak het uitgangspunt. Mensen komen bij mij met vragen als: Hoe kan ik soepeler omgaan met weerstand in mijn team? Hoe zorg ik ervoor dat ik mensen meer kan inspireren en stimuleren? Hoe haal ik meer uit mijn medewerkers? Hoe vergroot ik  mijn beïnvloedend vermogen in een management- of directieteam. Hoe word ik een dienend leider?

Coachvraag

In eerste instantie is de coachvraag meestal gerichtop de omgeving van de client. Het antwoord op de coachvraag is daar echter niet te vinden. De sleutel tot verandering vinden cliënten in zichzelf. De basis tot (dienend) leiderschap is een reis naar binnen. Mijn overtuiging is dat "wat je niet hebt, je ook niet kan geven".

Als je als leider wilt dat medewerkers om je heen bewust zijn van hun talenten en kwaliteiten en deze effectief benutten begint het bij je zelf. Dat betekent dat een effectief leider zichzelf goed kent. Deze leider kent zijn kwaliteiten, drijfveren, behoeften en schaduwkanten. Een effectief leider herkent weerstand bij zichzelf en daardoor ook bij anderen. En deze leider weet dat verandering vaak begint bij herkenning van weerstand en patronen. Is niet (meer) bang voor zijn eigen weerstand en dus ook niet meer bang voor weerstand bij anderen. Sterker nog: hij is blij met (openlijke) weerstand!

Ontdekkingsreis

Coachtrajecten zijn een ontdekkingsreis. Ik werk zeer vanuit het hier en nu, vanuit wat er ter plekke gebeurt. Ik spiegel wat ik zie en ervaar. Dat is spannend voor de cliënt, en  voor mij. Geen mens is hetzelfde en dus is ook ieder coachtraject anders. Samen gaan we op ontdekkingsreis om te ervaren wat er van binnen speelt. Dat is wel even wennen. Mensen die ik coach zijn vaak sterk gericht op de buitenwereld en hun modus gericht op aanpassing en vermijding. Samen gaan we op zoek naar de wereld daaronder om uit te komen bij echte behoeften en verlangens. Wat voor leider wil je écht zijn... Veel antwoorden komen neer op Puur Zijn. Niet meer werken en leven vanuit een functie of rol, maar 'gewoon' zijn wie je bent. Echt jezelf laten zien, in al je kleuren en facetten.

Authenticiteit

Puur of authentiek zijn is vaak de diepe wens van leiders. Het mooie is, als je zelf de weg daar naar toe ontdekt en bewandelt, kun je anderen helpen en stimuleren dat ook te doen. Dan hoeven je collega´s en medewerkers om je heen ook geen toneelstukjes meer te spelen. Kunnen vanuit hun pure talenten handelen. Kunnen verbindend zijn naar elkaar, naar de omgeving, naar klanten...  Als je de weg naar binnen bewandelt, geniet van jezelf  met al zijn facetten, ben je puur en ervaren mensen je ook zo. Dan krijg je duurzame betekenis i.p.v. ´een kortstondig rendement´.

Effectief leiderschap

Effectief leiderschap begint altijd bij jezelf. Ik vind het heerlijk om mensen uit te dagen naar zichzelf te kijken. Ik moedig hen graag aan uit hun comfortzone te stappen en te ontdekken wie ze écht zijn! De verwondering is vaak groot. Maar altijd is het resultaat dat mensen zichzelf meer begrijpen én waarderen. Innerlijke kracht is daarmee geen loze titel of een slogan meer, maar krijgt echt betekenis. En die ervaart niet alleen de client, maar die betekenis straalt uit naar buiten. Dan liggen al die coachvragen waarmee leiders in eerste instantie bij mij komen binnen handbereik!

Annemarie Bax - HRM advies en Coaching
Amalia van Solmslaan 14
3401 AZ  IJsselstein

advies@annemarie-bax.nl 
+31(0)6 51939899

KvK: 30283325
BTW ID:  NL002115672B28 (m.i.v. 1/1/2020}

Cut The Crap
Samenwerkingsverband met Ellen Havenaar onder het label CuttheCrap, werkgeluktrainingen en -coaching.

 Logo Ooa
Aangesloten bij orde van organisatie adviseurs

© 2021 Annemarie Bax | Privacyverklaring

Website ontwikkeling Internetburo Akire