Heb jij al een plan B - Annemarie Bax

Heb jij een plan B?


In mijn coach- en HR praktijk ontmoet ik veel mensen die worden overvallen door veranderende omstandigheden in hun werk. Het kan gaan om nieuwe, andere klanten die om een andere dienstverlening vragen, veranderende functieprofielen of zelfs tot het vervallen van de eigen werkzaamheden.

In eerste instantie zijn mensen vaak volledig uit het lood geslagen. Een diep en intens gevoel van afgewezen worden (“Ik voel me afgedaan, letterlijk overbodig, heb het gevoel dat ik er niet meer toe doe”) veroorzaakt pijn en verdriet. Naast de onzekerheid richting de toekomst, die de afwijzing met zich mee brengt.

Niet voor niets wordt boventallig worden vergeleken met een rouwproces, mooi weergegeven met de rouwverwerkingscurve van Kúbler Ross:

De schok die gepaard gaat met het nieuws dat je werk sterk verandert of zelfs vervalt, de ontkenning en de woede (“het is niet eerlijk!” “ het kan toch niet zo zijn dat er voor mij echt geen plaats meer is…”) en het verdriet waar je doorheen moet om uiteindelijk de bodem van de ellende te bereiken…

Mensen die mij vinden zitten vaak nog midden in het eerste deel van de curve, maar ergens is er een vonkje, een wens om toch weer verder te kijken. Om te groeien naar acceptatie dat de situatie is zoals –ie is en je toch weer verder wilt. Dat is het moment waarop je bewust besluit om weer de regie te pakken. Op de reorganisatie had je geen invloed, wel op de manier waarop je ermee omgaat!

Dan komt er weer ruimte voor nieuwe plannen, kun je je richten op nieuwe mogelijkheden en richtingen en ontmoet je nieuwe, andere mensen. Natuurlijk draag je alles wat je in je werkverleden hebt ervaren en geleerd met je mee en je mag het inzetten en benutten in de toekomst.

De curve lijkt heel vloeiend en de stappen lijken zich logisch op te volgen. Toch is het een weg met vallen en opstaan of zoals een coach cliënt het noemde “one step forward, two steps back…”

Nieuwe energie

Het open staan voor nieuwe mogelijkheden geeft vaak nieuwe, frisse energie. Niet zelden vertellen mensen mij “dat ze uiteindelijk dankbaar zijn dat ze gedwongen werden om hun oude baan te verlaten” , anders hadden ze het nooit gedurfd. Vaak zelfs hoor ik terug dat mensen zelfs gelukkiger zijn met de manier waarop ze hun leven en werken later invullen. Wij mensen zijn vaak zulke gewoontedieren dat we zelfs liever vasthouden aan het oude vertrouwde, ook al biedt het geen echte uitdagingen meer, ook al merken we aan alles dat er verandering op komst is en weten we dat onze kansen bij een reorganisatie niet groot zijn, dan zelf kiezen voor een andere toekomst.

Plan B

En toch… Verandering is de enige constante in de wereld. Functies en functieprofielen veranderen steeds meer. Ontwikkelingen en trends laten zien dat het erom gaat de we weten wat we willen en wat we kunnen en ons blijven ontwikkelen en aanscherpen in plaats van dat we ons strak laten leiden door bestaande profielen en functies die binnen no time weer achterhaald zijn. Als je weet wie je bent, wat je drijfveren zijn en waar je kracht zit is het gemakkelijker om regie te houden over het werk dat je doet i.p.v. je te laten leiden door de keuzes die binnen organisaties worden gemaakt.


Mijn vraag is dan ook altijd: heb jij een plan B? Weet jij wat je volgende stap kan zijn? Dat hoeft echt niet altijd een stap omhoog te zijn.
Mensen met plan B vinden vertrouwen in zichzelf in plaats van in omstandigheden. Want juist de omstandigheden veranderen steeds en daarop heb je lang niet altijd invloed. Je kunt wel de regie voeren over de keuzes die je zelf maakt. Dat is niet alleen rationeel verstandig, maar ook leuk! Het inspirerend om jezelf weer eens tegen het licht te houden, je kwaliteiten en talenten te onderzoeken en meer uitdaging en plezier in je werk te vinden.

Ik begeleid graag mensen om een plan B voor zichzelf te maken en de regie van hun (loop)baan weer ter hand te nemen. Gelukkig hoeft daar niet altijd een reorganisatie aan ten grondslag te liggen.

Annemarie Bax - HRM advies en Coaching
Amalia van Solmslaan 14
3401 AZ  IJsselstein

advies@annemarie-bax.nl 
+31(0)6 51939899

KvK: 30283325
BTW ID:  NL002115672B28 (m.i.v. 1/1/2020}

Cut The Crap
Samenwerkingsverband met Ellen Havenaar onder het label CuttheCrap, werkgeluktrainingen en -coaching.

 Logo Ooa
Aangesloten bij orde van organisatie adviseurs

© 2020 Annemarie Bax | Privacyverklaring

Website ontwikkeling Internetburo Akire